Efteråret er over os – en ayurvedisk guide til at berolige vata
Naturen gør sig klar til efteråret og koldere tider. Farverne og temperaturer skifter og vi kan sandsynligvis mærke effekten af skiftet i vores væsen.
På vores breddegrader er efteråret identisk med de kvaliteter som karakteriserer vata. Efterårets kvaliteter er domineret af vind/luft og bevægelse, som også er de to styrende kræfter i vata doshaen. Vi kan derfor definere efteråret yderligere, ved at se på kvaliteterne for vata som er: koldt, råt, uregelmæssigt/bevægelse, blæsende/tør, klar, subtil, rum. I skiftet mellem sæsonerne har vi ofte brug for støtte til at finde os til rette i de nye energier der hersker i sæsonen. De fleste af os gør det helt uden at være klar over det. Sæsonskiftet får os til at vælge at fokusere på de modsatte kvaliteter, fx sommer/pitta vi forsøger at spise kølende og lette fødevarer, søger i skygge midt på dagen osv. Når vi når efteråret, så trækker det pludselig i os til indendørs hygge og nærvær, varme supper og mere indadvendte og groundende rutiner, som alt sammen med til at balancere overvægten af vata energi som fylder efterårssæsonen.
Indenfor ayurveda siger man at ”samme øger samme”, hvilket betyder at hvis du tilfører mere af det samme, så vokser det markant i dit system og skaber en ubalance. En ubalance ses som en forstyrrelse i din sammensætning og kan modvirkes ved at øge modsatte værdier og kvaliteter.
Vata sæsonens fødevarer – en hjælp til balance i kroppen
Der er meget støtte at hente i kosten, når det kommer til at balancere en overvægt at en dosha. For at balancere må vi tilføre det modsatte af de kvaliteter der er overvægt af. De balancerende kvaliteter finder vi i pitta og kapha doshaerne. Man kommer langt ved at vælge mad der er tungere og nærende, som har mere substans, er varme og som er krydret med varmende krydderier og undgå for mange rå grøntsager og kolde/frosne madvarer.
Drik te. Vælg te i stedet for kolde drikke. Vælg te der balancerer vata, eller alle 3 doshaer. Se i her for forslag.
Forslag til vatadæmpende fødevarer:
- Frugt: æbler, avokado, bananer, tørret frugt (dadler, figner etc), citrufrugter, mango
- Grøntsager: Rødbeder, gulerødder, hvidløg, chili, løg, græskar, søde kartofler
- Korn: Ris, quinoa, havre, amaranth
- Bønner: Diverse bønner generelt, men især kidney bønner, mungbønner
- Nødder: Alle nødder og og kerner er gode til balancering af vata (vælg dem du kan lide)
- Kød/Mælkeprodukter (hvis du spiser dem): Smør, ghee, ost, kefir, yoghurt, creme fraiche, mælk (ikke koldt) vildt, kylling, æg, kalkun, fisk, skaldyr.
- Krydderier: Alle krudderier er gode til at balancere vata, men især:
Allehånde, anis, basilikum, laurbærblad, peber, kardemomme, kanel (ægte), nellike, spidskommen, dill, hvidløg, chili, ingefær, sennepsfrø, orgeano, paprika, persille, rosmarin, safran, gurkemeje, muskatnød.
Daglige rutiner og træning i efteråret
En anden god måde at holde vata i balance på er at etablere en god rutine. Spis, sov, træn på nogenlunde samme tidpsunkter hver dag.
Start dagen tidligt, mediter eller dyrk lidt yoga. Smør/masser gerne kroppen i en lækker olie. Vata sæsonen kan nemt tørre huden ud. Sørg for at holde dig varm.
Træning bør helst foregå mellem 6 og 10, da vata ikke opildnes nær så let i disse timer. (se evt doshaernes fordeling over døgnet) her.
Vælg en træningsform som ikke opildner vata (udmarvrende og hurtige, hidsige bevægelser). Yoga er et godt bud og hver yogastilling influerer en eller flere af de 3 doshaer.
Vata yoga er beroligende, blide og groundende stillinger. Vælg at lave afspændingsøvelser og/eller mediter.
Anvender du pranayama er varmende eller balancerende teknikker at foretrække.
Ovenstående er et forslag til støtte i efterårssæsonen ud fra ayurvediske råd. Men vigtigst af alt – lyt til kroppen.